Sinds 1 januari 2018 is de BTW op AED-toestellen in België verlaagd van 21% naar 6%. AED’s vallen hiermee binnen de groep ‘noodzakelijke goederen’.

Noodzakelijke goederen? Dat zijn ze ook
Jaarlijks krijgen 10.000 inwoners in België een hartstilstand. Als binnen 6 minuten na een hartstilstand kan worden gestart met een reanimatie in combinatie met een AED, is de kans op overleving het grootst. In België zijn 3.500 AED’s beschikbaar voor 11 miljoen inwoners. Dit aantal is weinig vergeleken met ruim 60.000 AED’s in Nederland. In bepaalde openbare ruimten in België zijn de apparaten verplicht en dus aanwezig, maar op veel andere locaties is er geen AED te vinden.

Lager BTW-tarief verlaagt drempel tot aanschaf
Voor veel sportclubs, scholen en verenigingen zal deze btw-verlaging de drempel verlagen voor het aanschaffen van een AED. Het voordeel kan namelijk al snel oplopen van € 180 tot € 300 euro op de aanschaf ervan. In Nederland geldt al langere tijd het lage btw-tarief voor AED’s.

BTW-regelgeving
“Het lage BTW-tarief geldt voor automatische externe defibrillators (AED) inclusief benodigdheden voor de werking van het apparaat. Onder het 21%-tarief vallen AED-trainingsapparaten en accessoires die niet nodig zijn voor de werking van het apparaat, zoals beugels en tassen.”

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de aanschaf van een AED, of wilt u graag een passend advies voor uw situatie? Neem dan contact met ons op of vul het onderstaande contactformulier in. Wij helpen u graag op weg naar een hartveilige omgeving.
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>