De ideale frequentie voor borstcompressies tijdens een reanimatie is 100-120 slagen per minuut. Naast het volgen van een reanimatie- en AED Cursus waarin het juiste ritme van een hartmassage wordt aangeleerd, kan muziek helpen om het ritme van borstcompressies tijdens (het oefenen van) een reanimatie vast te houden. Stayin' Alive (ook nog een toepasselijke titel) van de Bee Gees geeft precies het juiste ritme aan. Luistert u liever naar een ander nummer? Hieronder vindt u nog meer geschikte nummers met ongeveer 100 beats per minuut.

Bee Gees - Stayin' alive - 100 BPM

Shakira - Hips don't lie - 100 BPM

Backstreet Boys - Quit playing games - 100 BPM

Justin Timberlake - Rock your body - 101 BPM

Los del Rio - Macarena - 103 BPM

Een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het de vraag of de defibrillator niet achter een gesloten kantoor- of winkeldeur hangt.

In Zuid-Holland is slechts de helft van de AED’s 24 uur per dag beschikbaar. In Drenthe en Noord-Brabant is dat een kleine 80 procent, blijkt uit een peiling van de Hartstichting.

De organisatie roept op om bestaande AED’s te registreren of er met buurtgenoten een te kopen. Voor optimale hulp zijn volgens de stichting 30.000 defibrillatoren nodig die permanent beschikbaar en toegankelijk zijn. Nu zijn er zo’n 15.000 geregistreerd.

‘Snel voor elkaar’
“Je wil eigenlijk dat zo’n ding ergens aan de buitenkant van een huis hangt”, zegt Hartstichting-directeur Floris Italianer in het NOS Radio 1 Journaal. Met een beschermingskast erbij kost het 1000 tot 1600 euro. “Dat is goed op te brengen, daar hebben we onderzoek naar gedaan. Als een buurt het echt wil, is het vrij snel voor elkaar.”

De Hartstichting verwacht dat met dat hogere aantal defibrillatoren, en met de 170.000 burgerhulpverleners die er al zijn, jaarlijks 2500 levens gered kunnen worden.

‘Hartveilige zone’
Reanimatie binnen zes minuten vergroot de kans op overleving. AED Solutions streeft ernaar om van heel Nederland een zogenoemde hartveilige 6-minutenzone te maken, zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen.

De overlevingskans is gestegen van 9 procent in de jaren negentig tot een kleine 25 procent.

> Lees meer over 6-minutenzones

>> Ga direct naar onze opleidingen (in samenwerking met Het Veiligheidsinstituut)

Sneakpreview! Vanavond 17.30 uur op L1mburg Centraal (zender L1) geeft Maurice uitleg over de werking van een AED en welke stappen doorlopen moeten worden voor de grootste overlevingskans van een slachtoffer met een hartstilstand. Dit item sluit aan bij het onderwerp van de dag: ‘een derde van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun omgeving hangt.' Naast de tv-opname werd vanmorgen ook een radio-interview (bovenstaande foto) afgenomen.

TV-opname AED Solutions L1

Interview over de werking van een AED

TV-Opname L1 over AED

Demonstratie van de LIFEPAK CR2 AED

De Eerste Hulp-regels bij brandwonden die tot nu toe algemeen gehanteerd werden, zijn in 2003 opgesteld naar aanleiding van de Volendamramp. Deze regels zijn gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur. Helaas komen hete vloeistof verbrandingen nu erg vaak voor. Vooral bij kleine kinderen. Dr. Sonja Scholten: “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het mis gaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan: Koel een brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit!”

Goed koelen en kleding verwijderen
Eerst water, de rest komt later, blijft het credo. In de praktijk blijkt echter dat er niet altijd adequaat gekoeld wordt, omdat de juiste locatie van de brandwond door de kleding niet zichtbaar is. Bovendien houdt niet verwijderde kleding en een luier de warmte langer vast, waardoor het proces van verbranding door kan gaan. “Omdat koelen en het uittrekken van de kleding bij voorkeur tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden, zijn deze twee regels samengevoegd.’’, aldus dr. Sonja Scholten.

Dek de wond af met huishoudfolie en houd de patiënt warm
Dr. Sonja Scholten: ‘’Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht. Ook is het belangrijk om het slachtoffer warm te houden met een deken, want onderkoeling heeft een negatieve invloed op de wondgenezing.’’

Eerste Hulp-regels 2018
De wijziging van de Eerste Hulp-regels aan de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende regels:

1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater
en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier!

2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!

3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband
of een schone doek.

4. Smeer niets op de brandwond.

5. Houd het slachtoffer warm met een deken.

6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.

7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Voor de nieuwe eerste hulp regels is recent brandwondenonderzoek en de in 2015 vastgestelde richtlijn ‘Eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum’ gebruikt. Aangevuld met de dagelijkse ervaring van de medisch professionals in de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam).

Bron: Brandwondenstichting

Ben jij instructeur BLS/AED (& PBLS) of wil jij graag instructeur worden? Momenteel loopt er een mooie actie die tot stand is gekomen door de samenwerking tussen AED Solutions en het Veiligheidsinstituut. Als jij je vóór 5 november 2018 inschrijft voor een basiscursus BLS/AED (& PBLS) of een herhalingstraining instructeur BLS/AED (& PBLS), dan ontvang je 25% korting op alle Prestan reanimatie- en AED trainingsmaterialen.

Ben er dus snel bij en schrijf vóór 5 november in!

De gemiddelde levensduur van een AED ligt rond de 10 jaar. Deze levensduur is vaak gekoppeld aan de afschrijving van het apparaat in combinatie met de fabrieksgarantie. Wij adviseren om (afhankelijk van het type AED) na ongeveer 8 tot 10 jaar te vervangen om eventuele storingen te voorkomen. Daarnaast zijn er AED’s die al geruime tijd niet meer geproduceerd worden, waardoor op een gegeven moment geen verbruiksmaterialen meer beschikbaar zijn.

Heeft u een 'oude' AED en bent u benieuwd naar de (inruil)mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor al uw vragen. Wij bieden verschillende typen AED's voor verschillende omgevingen. Factoren bij de keuze van een geschikte AED zijn:

 • rumoerige of rustige omgeving
 • doelgroep (volwassene/kind)
 • binnen of buiten geplaatst
 • het niveau (getraind/ongetraind) van de gebruikers
 • tweetalig of 1 taal
 • half- of volautomaat
 • beschikbaar budget

AED vervangen of een passend advies? Neem contact op.

LIFEPAK CR2

LIFEPAK CR PLUS

Mindray AED

Philips HS1

LIFEPAK 1000

Stel uw vraag

Naam *

Bedrijfsnaam *

E-mail *

Straat en huisnummer

Postcode en woonplaats

Telefoonnummer

Vragen en/of opmerkingen *

Op donderdag 13 september staat AED Solutions op de eerste editie ‘SPOT op de werkomgeving’. Op dit evenement richten 24 sprekers in vier hoeken een SPOT op onderwerpen, die in de toekomst mede-bepalend zijn voor de werkomgeving. De informatiespots, waar AED Solutions er één van bemand, zijn per vier op de beursvloer gegroepeerd. AED Solutions geeft informatie over verschillende producten en diensten uiteenlopend van de nieuwste LIFEPAK CR2 AED met baanbrekende technologie tot aan de RescueMate BHV-App waarmee BHV-coördinatoren meer grip krijgen op de inzetbaarheid en getraindheid van de BHV-organisatie en ondersteuning biedt bij calamiteiten, alarmoproepen en training.

Behoor jij tot de doelgroep? Schrijf je dan gratis in!
Ben jij (mede-)verantwoordelijk voor het facilitair management en gebouwbeheer in jouw organisatie? Schrijf je dan kosteloos (mits je de eerste inschrijver bent van jouw organisatie) in via de bezoekersregistratiepagina van Spot op de werkomgeving. De doelgroep bestaat uit personen, die binnen hun organisatie de verantwoording dragen voor een of meerdere aspecten van het facilitair management en/of gebouwbeheer. De organisatie rekent daartoe onder meer:

 • Facilitair managers
 • Gebouwbeheerders
 • Onderhoudsmanagers
 • Facilitaire inkopers
 • Building en real estate managers
 • Officemanagers
 • Directeuren en leden van raden van bestuur
 • Leden van Colleges van Burgemeester en Wethouders
 • Locatiemanagers van onderwijs- en zorginstellingen

* De organisatie laat maximaal 500 geregistreerde personen uit de doelgroep gratis toe.

 

Stichting Woord en Daad organiseert op 22 september een nieuw sportief evenement: een evenement waarbij deelnemers te voet of per fiets naar de top van de Mont Ventoux gaan en zo sponsorgeld ophalen voor kindslaven in Haïti. De tocht naar de top is 26 kilometer lang en de laatste kilometer heeft een stijgingspercentage van maar liefst 11%. De Mont Ventoux is 1.912 meter hoog en wordt met recht de ‘Reus van de Provence’ genoemd.

Gelukkig wordt er tijdens deze tocht ook gedacht aan de hartveiligheid van alle deelnemers, vrijwilligers en supporters. AED Solutions stelt een aantal leen-AED’s beschikbaar die tijdens deze tocht (indien nodig) kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. Wij wensen alle deelnemers heel veel succes en een hartveilige klim!

Wil je zelf graag meedoen aan deze uitdaging? Inschrijven is nog mogelijk!

Deze week is het de week van de RI&E. Een initiatief om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). De RI&E helpt om de mogelijke risico’s in uw organisatie op een gestructureerde manier in kaart te brengen. Hierbij wordt zowel gekeken naar de direct zichtbare aandachtspunten, zoals snijgevaar bij machines of valgevaar bij werken op hoogte, als zaken die niet direct tot uitval leiden. Denk bijvoorbeeld aan langdurige blootstelling aan hoge werkdruk, fysieke belasting door tillen en preventie middelen voor calamiteiten. Wat doet u of wat heeft u gedaan aan de veiligheid binnen uw organisatie?

10% korting op uitvoering RI&E
Vraag via onderstaand formulier informatie of een offerte aan voor een RI&E en krijg 10% korting op een RI&E! Dit geldt voor een compleet nieuwe RI&E, maar ook voor een update van een bestaande.
De actie is geldig t/m 15 juni 2018

Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen vandaag 442 fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. Hopelijk haalt iedereen zonder ongelukken en valpartijen de finish. Mocht er onverhoopt iemand een hartstilstand krijgen dan is de stichting gelukkig voorzien van 20 gesponsorde AED’s die tijdens dit evenement ingezet kunnen worden. Wij wensen alle deelnemers veel succes!

Tour du ALS is een stichting welke jaarlijks een evenement organiseert om geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS. ALS is een dodelijke zenuw/spier ziekte, waaraan patiënten overlijden binnen 3 tot 5 jaar na de diagnose.
>> Lees meer over Tour du ALS

31 mei 2018

AED Solutions is trotse sponsor van de “De Rolstoelbus”. Een initiatief van Stichting Leefbaarheid Stramproy waardoor hulpbehoevenden binnen de gemeenschap Stramproy een stuk mobieler zijn. Leefbaarheid Stramproy wil speciale doelgroepen binnen de gemeenschap Stramproy extra aandacht of hulpmiddelen geven zodat de leefomstandigheden en de leefomgeving aangenamer is voor deze doelgroep. Een doelstelling die nagenoeg aansluit op de missie van AED Solutions, namelijk het helpen van organisaties en mensen bij het creëren van een (hart)veilige en hulpverlenende werk- en leefomgeving. Wij wensen Stichting Leefbaarheid Stramproy veel veilige en gezellige kilometers met deze mooie bus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>